bladerdeeg peertjes

 

 

 

 

 

 

BENODIGDHEDEN:
– LEKKERE ZOETE PEREN
– BLADERDEEG
– SUIKER
– EIINGREDIËNTEN

bereidingswijze

Snij de rijpe, zoete peren door de helft. Haal het klokkenhuis eruit. Snij ze vervolgens in zoals op de foto.

Pak nu het bladerdeeg erbij en leg de peren erop. Snij om de peren heen om zo een silhouet te creëren. Zorg ervoor dat de randen minimaal een halve centimeter dik zijn. 

 Optioneel kan je de peer, op de plek van het klokkenhuis, ook nog vullen met wat chocolade of andere lekkernijen.

Bedek nu het deeg met een geklopt eitje waarin wat suiker zit. Doe daarna nog wat suiker op de peren. Ook kan je wat kaneel en/of vanille gebruiken.

Bak de peren op 180 graden voor ongeveer 15 minuten totdat ze goudbruin zijn.

Daarna zijn jouw prachtige bladerdeeg peren klaar om aan jouw gasten te serveren. Ook heerlijk met een bolletje vanille ijs!

 

herfst: salade met paddenstoelen

BIJGERECHT/LUNCH - 20 MINUTEN - 2 PERSONEN *

Lauwwarme salade met paddenstoelen gebakken in balsamico met cranberry's en roquefort kaas

Ingrediënten
200 gr champignons en/of paddenstoelen
2 sneetjes brood
50 gr roquefort kaas of gorgonzola
scheut balsamicoazijn
75 gr rucola melange
Handje cranberries
Olie of boter om mee te bakken

Bereiding
Rooster het brood in een pan of broodrooster krokant en snijd in stukken. Snijd de paddenstoelen en champignons in plakjes en voeg toe aan een pan met wat olie of boter. Voeg ook een scheutje balsamicoazijn toe en bak ze ca. 5 minuten.

Verdeel ondertussen de sla over 2 borden of kommen. Steek het brood er tussen. Schep de gebakken champignons en paddenstoelen er op. Kruimel wat roquefort of gorgonzola er over. Bestrooi de herfstsalade met wat cranberries. Zowel lauwwarm als koud lekker.

herfst: gestoofd rundvlees

Een geliefd recept in de Hollandse keuken is gestoofd rundvlees. Het is niet moeilijk te maken, je moet alleen wel minimaal drie uur in de buurt zijn om je pannetje in de gaten te houden en af en toe eens eventjes te proeven namie!

INGREDIËNTEN
(GESTOOFD RUNDVLEES)
500 gram sukadelapjes/riblappen rundvlees, hoe meer dooraderd met witte streepjes hoe beter
100 gram spekjes
2 grote uien
4 plakken ontbijtkoek
Roomboter
Zilveruitjes
2 laurierblaadjes
1 teen knoflook
Witte wijnazijn
Peper
zout
1 flesje Hertog Jan Dubbel op kamertemperatuur

bereiding  

Gebruik voor dit recept een goede, ruime, liefst gietijzeren of een met glas beschermde braadpan met dikke bodem.
Smeer de sukadelappen aan beide zijden in met peper en zout. Vervolgens zet je de pan op hoog vuur en doen je ruim boter in de pan. Wanneer de boter bruin begint te worden en de schuimbelletjes verdwijnen (let op de boter mag nooit gaan roken) laat je voorzichtig het vlees in de pan glijden. Aan beide zijden goed aanbakken.

Ondertussen bak je in een koekenpan de spekblokjes mooi bruin. Als de spekjes bijna klaar zijn de 2 gesnipperde uien erbij doen en even mee laten fruiten. Overtollig vet giet je af.

Zodra de runderlapjes aan beide zijden mooi bruin zijn zet je het vuur laag en voeg je de uitjes en de spekjes toe. Neem nu een kannetje water en voeg water toe totdat alles net niet onder water staat. Verder vul je de pan nu met het flesje Hertog Jan Dubbel op kamertemperatuur.

Dan snijd je de ontbijtkoek in kleine blokjes en voegt die ook toe.
Als laatste komen nu de 2 laurierblaadjes, 1 teen geperste knoflook en een klein scheutje azijn (dit is om het zoet van het bier en de ontbijtkoek iets af te zwakken). Dit alles goed door roeren, houd het vuur laag en plaats nu de deksel op de pan. Nu begint het wachten. Zo’n 2 tot 3 uur. Ondertussen blijven roeren.

Het is belangrijk om goed op te letten dat het gerecht niet aan gaat koeken, iets wat vrij snel kan gebeuren door de ontbijtkoek. Indien nodig iets extra water (of Hertog Jan Dubbel) toevoegen naar smaak en inzicht.

Wanneer je ziet dat het vlees uit elkaar begint te vallen, voeg dan de zilveruitjes toe.

Dan heb je écht Oudhollands draadjesvlees!